Recept

Bärsmoothie med avokado


Ingredienser


Gör så här

Mixa frysta bär, ett skalat och urkärnat äpple i bitar, avokado, babyspenat, naturell yoghurt (eller ris-, havre- eller sojadryck), flytande honung och apelsinjuice. Räcker till ett stort eller två mindre glas.
Jag hade jordgubbsyoghurt i stället och struntade i honungen, supergott:)

*****************************************************

Rödbetssallad med halloumitärningar

  • 1 kg rödbetor
  • 1 påse babyspenat (70 g)
  • 1 halloumiost (250 g)
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • balsamicosirap, t ex crema di balsamico
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

1. Koka rödbetorna nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Skala dem under rinnande kallt vatten. Skär dem i klyftor. Lägg i en bunke och blanda med 1 1/2 msk olivolja och 1 1/2 tsk flingsalt.
2. Strö ut spenaten på ett stort fat. Lägg rödbetsklyftorna ovanpå.
3. Skär halloumin i ca 2 cm stora tärningar. Stek osten runt om i 1 msk olja i en stekpanna några minuter tills de fått fin färg. Strö dem över spenaten och rödbetorna. Ringla balsamicosirap över.

Tips

Blanda gärna rödbetor, gulbetor och polkabetor för extra ögonfröjd.
supersmarrigt:)

********************************************

Jag gjorde en superenkel och god middag och efterätt idag
Korv gryta med rotfrukter:
4port

6 potatisar
200g kålrot
3-4 morötter
1 liten purjolök
500g falukorv
5-10dl vatten
1-2 grönsaksbuljongtärningar
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
salt
en knippe persilja.

Skala potatisarna, kålroten, morötterna och purjolöken. Skär grönsakerna och falukorven i tärningar. koka upp vattnet och smula ner buljongen. tillsätt lagerblad och kryddpeppar. lägg ner grönsakerna och låt koka sakta 10-12min. lägg ner purjolök och korv. låt det koka ytterligare 3-4min. smaka av med salt och tillsätt persiljan. servera med knäckebröd.

***************************************************
Vit chokladpannacotta med limemarinerade bär:
4port

1 gelatinblad
½ vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
100g vit choklad
2dl vispgrädde
2msk mjölk

Marinerade bär:
3tsk socker
1 lime
4dl bär tex blåbär, hallon och björnbär
Mynta

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5min. snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. hacka chokladen i mindre bitar.
Koka upp mjölken, grädden och vaniljstången med frön el. vaniljsocker. Ta av kastrullen från plattan.
Ta upp vaniljstången. Lägg i gelatinbladet och chokladen. låt det smälta under omrörning.
Häll upp blandningen i 4portionsglas. Låt dem stå kallt i ca 4timmar.
Skär av. bären i mindre bitar. Lägg dem i en skål och strö över socker och rivet limeskal och saften från limen och rör om.
Garnera pannacottan med bär och några myntablad.

Supergott:D

*****************************************************

Mjuk pepparkaka

Ingredienser
1 st

100 g smör
2 dl farinsocker eller strösocker
2 ägg
1 dl gräddfil
1/2- 1 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form(1 1/2 l).
Rör rumsvarmt smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör kraftigt.
Rör ner gräddfil och sylt.
Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat eller bakpulver.
Tillsätt mjölblandningen och rör så att det blir en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 50-60 min.

*****************************************************

Nu ska ni få ett recept på den godaste kakan:
Kladdkaka med kokosknäck
4ägg
6dl socker
3dl mjöl
8msk kakao
2tsk vaniljsocker
2krm salt
175g smältsmör
Blanda ihop allt och lägg smeten i en smörad och bröad långpanna och ställ in i ugnen i 15min i 200grader
Under tiden:
75g smör
2dl socker
1dl sirap
1,5dl grädde
200g kokos
blanda ihop i en kastrull och låt koka/sjuda medan kakan gräddas i ugnen
ta en matsked och klicka försiktigt ut kokosröran på kakan, Få ett så jämnt lager som möjligt och grädda ytterligare 10min i ugnen.
******************************************************

Fläskfilè med kantareller
400g fläskfilè
smör till stekning
50g kantareller
2dl creme fraiche
1.5 msk kantarellfond
10 körsbärstomater
1msk grovhackad timjan
Gör så Här:
Skär filen i centimeter tjocka skivor, salta och peppre, fräs tillsammans med kantareller tills de är gyllenbruna.
Slå över creme fraiche, kantarellfond och tomaterna, rör om och låt småkoka några minuter.
Strö över timjan.
Servera med ris eller potatis.
**************************************************
Kräftsopppa
2 msk margarin
2-3 finrivna morötter
2 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
400 g kräftost (osten ger mycket sälta, så byt ut lite av osten mot mer creme fraiche om du vill ha en mindre salt soppa)
2 dl creme fraiche
1 burk kräftrumpor i lagsvartpeppardill
Gör så här:
Fräs de rivna morötterna i smör och strö över vetemjöl.
Späd med vatten och tillsätt buljongtärningar och svartpeppar.
Låt soppan puttra i cirka tio minuter och rör om med jämna mellanrum.
Tillsätt mjukosten, creme fraiche, dill och låt småkoka ytterligare fem till sex minuter.
Häll i kräftrumporna och smaka av.
Mumsfillibamsingen;)

*******************************************************


Mandeläppelkaka

Här e ett recept på en jätte mumsig Mandeläppelkaka som jag hittade i en Drömhem och trädgård tidning:)

Till halv långpanna
250 g mandelmassa
175 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1/2 dl gräddfil
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 stort äpple, skalat och grovrivet
3 stora äpplen, skalade och skivade (550 g)
Strössel
1 1/2 msk strösocker + 1 msk kardemumma
Gör så här:
Sätt ugnen på 200grader och klä långpannan med bakplåtspapper.
Riv mandelmassan och blanda det i en stor bunke med smöret till en jämn smet.
Häll i strösocker, gräddfil och ägg och rör runt till en jämn smet.
Blanda vetemjöl och bakpulver och häll i det i smeten tillsammans med det rivna äpplet.
Häll sedan smeten i långpannan och lägg på äppelskivorna och häll över strösselet och sedan in i mitten av ugnen i 35-40min.
***************************************************